Sokan, de kevésből élnek a mezőgazdaságból Marokkóban

Moroccan_FarmerMarokkó, Rabat – Az aktív népesség a mezőgazdaságban dolgozik, a vidéken élők több mint kétharmada jövedelmét az agráriumból szerzi. Erre a megállapításra jutott a marokkói szaktárca, amely a meknési mezőgazdasági fórummal egy időben hozta nyilvánosságra jelentését.

 

A közvetlenül a mezőgazdaságban dolgozók száma négymillió, az élelmiszer feldolgozó iparban, pedig százezren tevékenykednek. A vidéki népesség 65 százaléka él ebből. Bár mennyiségét tekintve az agrárium jövedelemtermelő képessége jelentős, és ezáltal a szegénység csökkentésének ágazata is lehetne, de számos hiányossággal küzd. A termelési struktúrák, a földtulajdon szerkezete, ezeket emeli ki példaképp a szaktárca jelentése. Az ágazat fejlődést gátolja az is, hogy a dolgozók harmada analfabéta, a klimatikus változásokkal együtt csökkenek a kiaknázható természeti erőforrások is. Mindeközben óriási a különbség a városi és a falusi lakosság életszínvonalában, a szegénységi küszöb alatt élők kétharmada a hegyekben élők közül kerül ki.

 

Az elmúlt száraz tél tovább ronthat a helyzeten. A csapadékhiány miatt alig ötmillió tonna gabonafélét takaríthatnak majd be, ez pedig egy százalékkal csökkentheti a 2013-ra tervezett gazdasági növekedést.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates