Csökkentett alapkamat, romló növekedési várakozás Marokkóban

mo-lgflagMarokkó, Rabat – Csökkentette az alapkamatot a marokkói jegybank szerepét betöltő Maghreb Bank. Három éve nem nyúltak az irányadó kamatlábhoz, most 25 bázisponttal vágták vissza, így 3 százalék az alapkamat.

 

A csökkentést azzal indokolja a bank közleménye, hogy jelentősen visszaesett a gazdasági aktivitás az eurózóna válsága miatt, és ezzel a lépéssel az árstabilitást akarja fenntartani. A Maghreb Bank pontosan három éve, 2009 márciusa óta nem változtatott a kamaton.

 

A kamatvágás mellett módosították a növekedési előrejelzést is, a korábbi 4,2 százalékról 3 százalékra. Ezzel gyakorlatilag elfogadták azokat a közgazdászok és politikusok által megfogalmazott kritikákat, amelyek a költségvetési törvényben is szereplő 4,2 százalékos bővülést célozták. Marokkó komoly mezőgazdasági gondokkal küzd, mert tavaly szeptember óta csak a szokásos csapadékmennyiség fele esett, így a gabonatermés alig lesz majd több 2 millió tonnánál. Normális időjárási körülmények között az éves gabonamennyiség 6 millió tonna körül alakul.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates