Aratni sem érdemes – annyira gyenge a gabonatermés Marokkóban

3434767987_99a941c8a7_zMarokkó, Rabat – Fél évszázada nem kellett annyi gabonát importálnia Marokkónak, mint amennyit most. Az elmúlt hónapok szárazsága miatt rendkívül gyenge termés várható.

 

Marokkó már eddig is az egyik legnagyobb gabonaimportőrnek számított, a mostani szezon azonban minden eddigire rátesz. Az időjárás tavaly sem volt kegyes, akkor 3,7 millió tonna gabonafélét kellett külföldről beszerezni, hogy a marokkói piacot kiszolgálhassák. Az idei szárazság miatt azonban a terméskilátások ötvenéves mélypontra jutottak. A becslések szerint legalább ötmillió tonna gabonát kell majd importálnia Marokkónak.

 

Normális időjárás mellett az országban évente 6 millió tonna búza terem, most 2,3 millió tonna a várakozás. Az összes gabonaféléből pedig 4 millió tonnás termésre számítanak. Sok helyen a parasztok inkább az állatokkal legeltetik le a termést, mert az aratás veszteséges lenne. Marokkó a világ egyik legnagyobb liszt felhasználója, lakói évente és fejeként 258 kilogramm lisztet fogyasztanak el.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates