Gigantikus foszfát befektetések Marokkóban

post_17462_20110126124611Marokkó, Rabat – A világ legnagyobb foszfát üzemét építik fel  Marokkóban, a gyár alapkövét a VI. Mohamed király tette le. Ugyanazon a napon egy másik, már elkészült foszfát üzemet is felavatott az uralkodó. A két beruházás együttes értéke csaknem hatmilliárd dirham, megközelítőleg 529 millió euró.

 

Beni Oulkil- El Halassa, ez a marokkói település lesz a foszfát ipar fellegvára. Itt épül meg a világ legnagyobb foszfát üzeme, amelynek alapkövét a marokkói király tette le. A beruházás több mint 300 millió euróba kerül. Az üzem évente 12 millió tonna foszfát feldolgozására lesz képes. Megépülésével 250 új munkahelyet teremt. Az üzem környezetbarát technológiát alkalmaz és a foszfát tisztításához használt víz 80 százaléka újrahasznosítható lesz. Ennek az üzemnek a felépítése része a térség foszfát bányászatát növelni szándékozó, körülbelül másfél milliárd eurós beruházási programnak.

 

A Merah-Lahrachban az uralkodó által most felavatott üzem különlegessége, hogy a foszfát tisztítása mellett csővezetékes szállításra is előkészíti az ásványi anyagot. A beruházás részként egy 235 kilométer hosszú csővezetéket építenek a bányatelepek és a végfeldolgozó üzem között. Arra számítanak, hogy ezzel jelentősen csökkenthetik a szállítási költségeket.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates