Királyi kegyelem a kickboxernek Marokkóban

tumblr_llfwrfN9Va1qg2asvMarokkó, Rabat - Zakaria Mumni, aki 1999- ben lett világbajnok a light contact kategóriában, 17 hónapot töltött börtönben.

2010-ben tartóztatták le csalás gyanújával. A bíróság előtt bevallotta, hogy két marokkói polgárnak állást ígért Európában és ezért pénzt kapott tőlük, majd azután az egészből semmi se lett. Ügyvédje és francia felesége azt állította, hogy kínzással csikarták ki a vallomást, amelyet azután vissza is vont. Szombaton engedték ki a Sale börtönből, miután VI. Mohamed király megkegyelmezett neki.

Zakaria Moumni 2010 szeptemberében gyanútlanul szállt ki a marokkói repülőtéren a párizsi gépből. A reptéren azonban elfogták. Felesége korábban a francia TV5 egyik műsorában azt mondta, hogy az őrizetbe vétel után négy napig egy székhez kötözve, éheztetve kínozták a világbajnok sportolót, majd erőszakkal aláírattak vele egy vallomást, amelyben elismeri, hogy két marokkói férfitól 1200 eurót csalt ki azzal az ígérettel, hogy munkát szerez nekik Európában.

 

Eddig egyszerű lenne a történet. Csakhogy az igazság gyökerei mélyebben vannak. Moumni kálváriája 1999-ben kezdődött. Azzal, hogy világbajnok lett kickboxban. Akkor 19 éves volt és Rabat egyik külvárosában élt. A ringben szerzett győzelem kétszeresen is értékes volt számára. Marokkóban törvény van arra, hogy azok a sportolók, akik világbajnokságot nyernek sporttanácsosi munkát kapnak a királyi udvarban. Az ifjú világbajnok annak rendje és módja szerint a győzelem megünneplése után jelentkezett a hivataláért az uralkodó személyi titkáránál. A második próbálkozásnál a titkár már azt is letagadta, hogy hallott volna a marokkói világbajnokról. A csalódott Moumni 2006-ben Franciaországba költözött, de szerzett jogáról nem mondott le. Három évvel később VI. Mohamed és személyi titkára, Mounir Majidi Betz-ben nyaralt. Moumni odautazott, de összetűzésbe került Majidi testőreivel.

2010 szeptemberében Zakaria Moumni visszatért Marokkóba, a reptéren őrizetbe vették. A bírósági tárgyalás is gyorsan ment, mintha előre mindent megírtak volna. Az első ítélet 3 év volt, a másodfok 30 hónap, a legutóbbi fellebbezés után már csak 20 hónap a büntetés. Moumni védői biztosak benne, hogy a sportoló nem bűnös, mindaz, ami vele történt, a titkár bosszúja.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates