Választás és reformteszt Marokkóban

Marokkó, Rabat – Törvényhozási választásokat tartanak Marokkóban. A voksolásnak azonban más tétje is van. A marokkóiak szavazataikkal az uralkodói reformokról és az új alkotmányról is most mondhatnak véleményt.

A választási kampány finisében hatalmas, szavazásra buzdító plakátok árasztották el az ország nagyvárosait. A tévékből és a rádiókból szinte kiszorultak a reklámok, választási hirdetés választási hirdetést követett. A mobiltelefonokra pedig sms-ekben küldték el a választási részvételre buzdító kampányszlogeneket. Marokkóban talán ennyire soha nem akarta a hatalom, hogy az emberek részt vegyenek választáson. Utoljára 2007-ben rendeztek törvényhozási választást, akkor a részvétel csupán 37 százalékos volt.

 

A mai voksolásnak azonban nemcsak a képviselői mandátumok megszerzése a tétje. Az arab tavasz hatására Marokkóban is többször tüntettek, voltak összecsapások a rendőrséggel is. Minden esetben több demokráciát követeltek az utcára vonuló emberek. Ennek eredményként  az uralkodó egyebek mellett olyan változtatásokra tett javaslatot, mint például az igazságszolgáltatás függetlensége, a politikai élet megújítása és nagyobb autonómia biztosítása. A mostani választás tehát ezeket a lépéseket is minősíti majd.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates