Sütizéssel ünnepelték a győzelmet az iszlamisták Marokkóban

Par1478227Marokkó, Rabat – A mérsékelt iszlamista Igazság és Fejlődés Párt nyerte az előrehozott törvényhozási választásokat Marokkóban. 15 év ellenzékiség után kerül a hatalomra ismét egy iszlamista politikai alakulat. Az IFP-nek a többségi kormányzáshoz koalíciót kell kötnie.

 

Az Igazság és Fejlődés Párt a pénteki voksoláson a 395 képviselői helyből 107-et szerzett meg. Ez több mint a duplája a 2007-es eredményének. A győzelmi sajtótájékoztatón Adelilah Benkirane bejelentette, hogy a reformok beindításával akarják megtartani a monarchia stabilitását.

A pártszimpatizánsok visszafogottan örültek. A győzelem bejelentéseket alig pár tucatnyian voltak a pártszékháznál. Teáztak, süteményeztek. Tapsoltak, énekeltek és több választási szlogent skandáltak, egyebek között ezt: „tolvajok vigyázzatok, itt vagyunk”.

Bár a hivatalos végeredményt alig néhány órája hirdették ki, már a koalíció kialakításán dolgozik az IFP. Egyik partnere, a hatvan mandátumot megszerző, történelmi Istiqlal lesz, a másik várhatóan a Népi Erők Szocialista Egysége elnevezésű formáció. A miniszterelnököt hamarosan kinevezi VI. Mohamed király.

15 év ellenzékiség után vezetheti a marokkói kormányt ismét egy iszlamista politikus. A legnagyobb és legátfogóbb feladata a munkahelyteremtés lesz, az országban ugyanis 30 százalékos a munkanélküliség.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates