Nem közösködnek az iszlamistákkal a marokkói szocialisták

morocco20elections--1936132041_v2Marokkó, Rabat – Az ellenzékiséget választotta a kormányzás helyett a legismertebb marokkói baloldali párt. A Népi Erők Szocialista Uniója 13 évet töltött a hatalomban, de most nem kíván együtt kormányozni a választásokon győztes iszlamista erőkkel.

 

A Népi Erők Szocialista Uniójának nemzeti tanácsa hétvégi ülésén hozta meg a döntést. Úgy tudni, a győztes iszlamista párt még pénteken is győzködte a szocialistákat, hogy lépjenek be a kormánykoalícióba. Erre azért is szüksége lenne az Igazság és Fejlődés Pártnak, mert gyakorlatilag semmilyen kormányzati tapasztalata sincs.

A szocialisták hétvégi ülésén kétféle érvet is felhoztak az ellenzékiség mellett. Az egyik szerint a választáson megszerzett 39 mandátum világos üzenet. A marokkóiak nem kérnek többet szocialista miniszterekből. A másik érv szerint ezzel az eredménnyel úgyis csak kevés tárcát kaptak volna a kormányban, így most felemelt fővel kivonhatják magukat a kormányzás felelőssége alól. Az iszlamistáknak nagy gondot jelent, hogy a szocialisták nem vállalják velük együtt a kormányzást. A két párt között vannak ugyan ideológiai ellentétek, de az iszlamisták politikai szándékait hitelesíthette volna a baloldali párt kormányzati szerepvállalása.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates