A mérsékelt iszlamisták győzelme Marokkóban

Marokkó, Rabat – A mérsékelt iszlamisták bejelentették győzelmüket a marokkói előrehozott törvényhozási választáson. A részvételi arány 45 százalék körüli volt. A választást az uralkodó azzal a szándékkal írta ki most novemberre, hogy a nyári alkotmányos reformjainak támogatottságát lemérje.

A tegnapi előrehozott törvényhozási választáson 13 millió marokkóit vártak az urnákhoz. Hivatalosan új képviselőket választottak. De ez a voksolás az uralkodónak is fontos visszajelzés a nyári reformjairól. A változtatásokat az év eleje óta tüntetéseken, interneten követelték fiatalok. VI. Mohamed vitatott reformjai elvben a demokrácia kiszélesítését célozták. Az uralkodó ezért is hozta előre a jövőre esedékes választásokat. Az még kérdéses, hogy a 45 százalékos részvételt meggyőzőnek tartja majd a marokkói király.

Az urnák lezárása után néhány órával a mérsékelt iszlamistának számító Igazságosság és Fejlődés Pártja bejelentette, hogy megnyerték a választásokat méghozzá lényeges fölénnyel. A hivatalos végeredmény vasárnap várhatóan délutánra lesz meg.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates