Marokkó és Magyarország-egy lépéssel közelebb

Marokkó, Budapest- A Cselekvési Terv végrehajtásáról tárgyalt Budapesten a Marokkói-Magyar Üzleti Tanács (MMÜT) társelnöke, Moulay Youssef Alaoui vezette küldöttség. A kétnapos tárgyalássorozat eredményeként a felek több megállapodást írtak alá, amelyekben már az együttműködés konkrét feladatai is szerepelnek.

 

Marokkói-magyar „Ki kicsoda?”

Dr. Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Balogh Sándor, a Magyar – Marokkói Üzleti Tanács magyar társelnöke és Szabó Helga, a BKIK XXV. Észak –Afrikai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztály elnöke meghívására magas rangú marokkói delegáció tárgyalt Budapesten október 20-án és 21-én.A marokkói küldöttséget Moulay Youssef Alaoui üzletember, a Marokkói – Magyar Üzleti Tanács társelnöke, a marokkói Fémipari, Gépgyártó és Elektromos gépgyártási Szövetség (FIMME) tiszteletbeli elnöke vezette. A delegációban a Rabati Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltatási Kamara igazgatója, a FIMME első alelnöke, a Marokkói Fejlesztési és Befektetési Ügynökség igazgatója és több ágazatot képviselő vállalati vezetők kaptak helyet.

1_marokko_magyar

Az előzményekről

A marokkói delegáció a két társelnök által a rabati magyar nagykövetségen Papp László akkori nagykövet és marokkói minisztériumok, állami intézmények képviselői, valamint tekintélyes üzletemberek jelenlétében 2011. június 21-én aláírt Cselekvési Tervben (Plan d’Action) meghatározott programnak megfelelően érkezett Budapestre.

2_magyar_marokk

 

Program a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában

Dr. Kiss Zoltán elnökhelyettes üdvözlő beszédét követően SEM Abdeltif Seddafi, a Marokkói Királyság nagykövetségének ideiglenes ügyvivője méltatta a találkozó jelentőségét, és jó munkát kívánt a delegációknak. Az MMÜT társelnökei rövid bevezetőjükben hangsúlyozták, hogy a szervezet még nincs egy éves, mégis jelentős eredményeket ért el a marokkói – magyar gazdasági, kereskedelmi és intézményi kapcsolatok fejlesztésében. Hicham Boudraa úr, a Marokkói Fejlesztési és Befektetési Ügynökség igazgatója „Marokkó – a lehetőségek kapuja” címmel tartott előadást, amelyben nagy vonalakban ismertette a marokkói befektetési környezetet, a legfontosabb gazdaságjogi szabályokat, a legígéretesebb befektetési területeket. Őt követte Mouhieddine Errafai, a Fémipari, Gépgyártási és Elektromos gépgyártási Szövetség első elnökhelyettese „A fémipar helyzete Marokkóban” című előadásával.

3_magyar_marok

 

Együttműködési megállapodások

A Rabati Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltatási Kamara részéről Mounji Zniber igazgató, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara részéről Szatmáry Kristóf elnök írta alá a két főváros kamaráinak együttműködési megállapodását.Az első napon még egy megállapodás született. A FIMME és a MAGEOSZ illetékes vezetői, marokkói részről Mouhieddine Errafai első elnökhelyettes, magyar részről Deák László elnök aláírta a két szakmai szervezet szándéknyilatkozatát. A dokumentum értelmében a felek a jövőben együttműködési megállapodást dolgoznak ki.

4_magyar_marok


Tanácsok a Marokkóba készülő magyar vállalkozóknak

El Hark, a Marokkói Alvállalkozói Szövetség igazgatója is előadást tartott. Jelezte, mindent megtesz azért, hogy a magyar érdeklődő vállalatoknak segítséget nyújtanak abban, hogy marokkói alvállalkozókat találjanak ottani befektetési elképzeléseik megvalósításához. Délután üzletember találkozó volt, amelyen a marokkói piac iránt érdeklődő magyar vállalatok tárgyalásokat folytathattak a delegáció tagjaival.

5_magyar_marok

Ismerkedés a magyar piaccal

A marokkói küldöttség néhány tagja a Vásárcsarnokban tett látogatást, ahol kiállítás, kirakodó vásár és kulturális rendezvény volt. A vendégek megköszönték a szervezőknek és személyesen Entz Boldizsárnak, Ghána magyarországi tiszteletbeli konzuljának a meghívást. Remélik, hogy esetleg még az idén hasonló marokkói rendezvényt lehet tartani a Vásárcsarnokban. Este a delegációk díszvacsorán vettek részt, amelyen megjelent SEM Abdeltif Seddafi, a Marokkói Királyság nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Feszített program a második napon, három csoportban

A küldöttség egy része folytatta a tárgyalásokat az érdekelt magyar vállalatok képviselőivel. Például Omar Mounir a magyar szervezők kíséretében látogatást tett az egyik nagy üzletlánc logisztikai központjában. Erre a napra is jutott egy fontos dokumentum. A Marokkói Fejlesztési és Befektetési Ügynökség képviselője, Boudraa úr és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökhelyettese Kerekes György, SEM Abdeltif Seddafi ideiglenes ügyvivő és Balogh Sándor MMÜT társelnök jelenlétében aláírta a két szervezet együttműködési megállapodását. A marokkói delegáció harmadik csoportja látogatást tett a BNV-n, a látottak megerősítették azt a szándékot, hogy a legközelebbi kiállításon Marokkó is részt kíván venni.

5_magyar_magyarok

A fémiparosok egy nyelven beszélnek

A marokkói delegáció vezetője, Alaoui úr egy vidéki, fémipari alkatrészeket gyártó cégnél járt, ahol tárgyalásokat folytatott a cég műszaki vezetőjével a lehetséges együttműködésről. Marokkói látogatásra hívta meg a cég képviselőjét, ott határozzák majd meg a konkrét feltételeit.

Folytatás következik

A delegáció szombati szabadnapját kihasználva a társelnökök (Moulay Youssef Alaoui és Balogh Sándor) összegezték és nagyon sikeresnek értékelték a rendezvény-sorozatot. Meghatározták a tárgyalásokból fakadó feladatokat, és megállapodtak abban, hogy rövidesen Marokkóban találkoznak, ahol folytatják a megkezdett munkát.

6_magyar_marok

A látogatásról készült videót itt érheti el:

{youtube}-dpWIE6mYzk{/youtube}

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates