Marokkói fejlesztési és befektetési egyesülés

flag-h_resize2011. május 5-én megtartották a második Ipari Konferenciát, amely kiváló alkalmat adott arra, hogy a különböző szektorok képviselői és a külföldi partnerek előtt mérleget vonjanak a beruházásokat elősegítő rendelkezések bevezetéséről.
A 2010-es mérleg, kedvező a 6 szakmát felölelő rendszerben, nevezetesen nemzetközileg elfogadott négy új marokkói iparág (MMM) tekintetében (offshoring, autóipar, repülőgép ipar, elektronika), a két hagyományos iparág tekintetében (textil-bőripar, élelmiszeripar), valamint az integrált ipari parkok, a PME (kis- és közepes vállalatok), a képzés és az üzleti klíma tekintetében.
Így az állam és a magánszektor mozgósításának köszönhetően Marokkó sikeresen fejlesztette és értékesítette azt a versenyképességet, ami megfelelt a befektetők igényeinek, és jó úton van, hogy különböző területeket nyisson, amelyek a gazdasági növekedést serkentő és erős ipar felemelkedését célozza meg. A 6 szakmai ágazat teljesítménye nagyon jó 2010-ben, és az export folyamatosan fejlődik.
Ami az integrált ipari parkokat illeti, a 15 területből 10-et már átadtak a terület rendezőknek és fejlesztőknek. Ez a szerződés-programban meghatározott 2000 ha-ból 1500 ha-t jelent.
Egyébként különleges érdeklődést keltett a PME fejlesztés, ami a termelékenységük növelésére irányuló támogató programon keresztül valósul meg (Imtiaz, Moussada és Inmaa), valamint új kezdeményezéseken keresztül, mint például a bérelhető ipari parkok és a PME megfigyelés.
A képzés tárgyában számos erőfeszítést tettek, hogy a nemzeti ipari stratégia különféle ipari fejlesztéseit támogassák több szakosított intézmény létesítésével, és képzési terv meghatározásával.
Végül, a résztvevők összességének kötelezettség-vállalásával az üzleti hangulatot, a jó irányítást javító és az átláthatóság megerősítését célzó rendkívül fontos reformokat vezetnek be, amelyek felkeltik a befektetők növekvő érdeklődését az egész világon.
2.Ratifikálták a Marokkói Királyság és Írország közötti, a kettős adózást kizáró és a személyi jövedelemadó elkerülésére irányuló Egyezményt. (Dahir No. 1-11-08 febr. 18. 2011 a 31-10 sz. törvény hatályba lépéséről.)
3.Export vámmentes terület létrehozása „Tanger Automotive City" Tangerban 178 ha területen, amely elsősorban az autóiparhoz kapcsolódó tevékenység és szolgáltatások számára nyújt lehetőséget, de lehetőséget nyújt egyéb szektorok letelepedésére is (mezőgazdasági feldolgozó ipar, textil- és bőripar, kohászat, gépgyártás, elektromos- és elektronikai ipar, vegyipar és kapcsolódó szektorok) Décret No. 2-10-337 2011. ápr. 20.)
Üzleti hangulat
Üzleti Hangulat Nemzeti Bizottság-2010 mérleg
A Bizottság a miniszterelnök elnökletével aktívan vesz részt a marokkói üzleti hangulat javításához kapcsolódó reformok megvalósításában.
Létjogosultságának megszilárdítása és cselekedeteinek tartóssága érdekében a Bizottságot az állami és magánszektor kivételezett partner-kapcsolata miatt hozták létre egy 2010-es dekrétummal.
2011. május 19-én Abbas El Fassi miniszterelnök elnökölte ülés az említett Bizottság 2010-es mérlegének valamint új cselekvési programjának szentelte idejét, amelyen részt vettek a tagminisztériumok megfelelő osztályainak képviselői is.
2010-ben a CNEA új stratégiai területeket nyitott meg, amelyek új, jelentős reformokat eredményeznek, s ezek megfelelnek a gazdasági élet szereplői igényeinek és törekvéseinek. Az alábbiakat lehet említeni:
- a Kft-re vonatkozó törvény egyszerűsítése a minimális tőke-követelmény megszüntetésével, a tőke zárolás eljárásának megszüntetésével, amelyek eddig megelőzték a vállalat létrehozását
- egyetlen azonosító bevezetése a vállalat részére, amely lényegesen könnyebb és koherens ügyintézést tesz lehetővé az állami adminisztráció részéről
- a kereskedelmi cégbíróság reformja annak érdekében, hogy könnyebben lehessen információkhoz jutni, és védeni lehessen a befektetőket
- szabályrendelet tervezet, amely lehetővé teszi, hogy könnyebben lehessen az állami piacra bejutni, valamint, hogy bátorítsák a békéltető bíróság igénybevételét.
- hozzájárulás a Korrupcióellenes Központi Bíróság és web-lapja létrehozásához
Egyébként a gazdasági szereplők kéréseinek és igényeinek, valamint a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezők ajánlásainak megfelelően (az üzleti hangulatra vonatkozóan) a CNEA 2011-ben új stratégiai célkitűzésekkel fog foglalkozni, ezek:
- a telekhez (birtokhoz) történő hozzáférés, az üzleti hangulat javítása politikájának decentralizálása, az Rt alapításának egyszerűsítése, az ingatlan tulajdonjogának átruházása adózás keretében, a versenyre vonatkozó törvény reformja, a PME (KKV) alapító okiratának reformja, a tőzsdei vállalatok részvényeinek átruházása

HÍREK, AKTUALITÁSOK
Az Ipari, Kereskedelmi és Új Technológiai miniszter, Ahmed Reda Chami vezetésével magas rangú marokkói delegáció vett részt Bázelben a 9. World Investment Conference (WIC) ülésén.
A marokkói részvételt az AMDI biztosította, amelynek célje a külföldi befektetők egyre növekvő részvételének erősítése.
AZ ELEKTRONIKAI ÁGAZAT BEMUTATÁSA
Az elektronikai ipar szereplői egyre inkább figyelembe veszik Marokkót, mint célországot.
Új alvállalkozói generáció jön létre (tervezés, termelés, alapanyag- és alkatrész-vásárlás) azok számára, akik külföldre helyezik ki termelésük egy részét.
2,5 milliárd DH GDP növekedés várható a szektor hozzájárulásából, és 2015-re 9000 új munkahelyet teremtenek.
Az ágazati terv 3 szakmai ágazatot jelölt ki az elektronikai ágazatban:
- fémmunkák, elektronikai alaplapok szerelése, műanyag alkatrészek gyártása
- ipari elektronika
- elektronika az autóipar és a repülőgép-ipar számára

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates