Marokkói Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon (SIAM)

Az MMÜT hatékony közreműködésével számos magyar vállalat vett részt az április 29-május 2. között megrendezett Marokkói Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon (SIAM). Ezt a kiállítást két évente rendezik meg Marokkó más-más városában.
Az MMÜT felkérte a Maroc Export főigazgatóját Mr. Saad E. Benabdallah urat és a Tanács marokkói társelnökét, Mr. Moulay Youssef Alaoui urat, hogy keressék fel a magyar standot, és szervezzenek tárgyalásokat részvevő vállalataink részére. A tárgyalások megszervezésében és lebonyolításában hatékony szerepet vállalt Fodor Zoltán úr, a Maghreb-i térségben dolgozó szakdiplomata.
Pap László úr, a Magyar Köztársaság rabati nagykövete a legfontosabb tárgyalásokon történt részvételével igen nagy mértékben járult hozzá azok sikeréhez. A magyar vállalatok nevében az MMÜT külön köszönetét fejezi ki nagykövet úrnak.

Az MMÜT az Emlékeztetőben meghatározott feladatok végrehajtásában minden segítséget megad nemcsak a tagvállaltoknak, hanem az egyelőre még nem tagoknak is.

{yoogallery src=[/galeria/siam/]}

Emlékeztető

a Marokkói – Magyar Üzleti Tanács (továbbiakban: Tanács) delegációjának 2011. április 29-én a marokkói Energia – Bánya – Víz- és Környezetügyi Minisztérium (továbbiakban: Minisztérium) vezetőivel történt tárgyalásáról

Az Amina Benkhadra miniszter asszonnyal, valamint kormányzati és gazdasági képviselőkkel történt korábbi (2011. február 4-i) megállapodások alapján (lásd az arról szóló emlékeztetőt) a Delegáció tagjai Magyarország képviseletében részt vettek a meknesi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon (SIAM, továbbiakban: Kiállítás). A tárgyalás helyszíne a Minisztérium volt. A Kiállítás alkalmából a Magyar Köztársaság Marokkói Nagykövetségének (továbbiakban: Nagykövetség) közreműködésével jött létre a találkozó, amelynek résztvevői voltak:

- magyar részről Pap László nagykövet úr, a potenciális üzleti partnerek képviseletében Dr. Dinya László, Károlyi László, Nagy Endre urak,

- marokkói részről a Minisztérium képviseletében Mohammed Yahya Zniber államtitkár úr, Ibrahim Benrahmoune Idrissi, Mohammed Hajroun urak, Zohra Ettaik, Sihan Cherradi asszonyok, a Tanács képviseletében pedig Moulay Youssef Alaoui, Abdelaziz Dahbi urak.

A tárgyaláson az alábbi megállapodásokra került sor:

1.    A Tanács képviselői mindkét fél részéről kifejtették, hogy a kiállítási részvételt sikeresnek ítélik, és az ennek során létrejött kapcsolatok, meg az előző látogatás folytatásaként történő megállapodások számos konkrét együttműködés megvalósulását ígérik.

2.    Minkét fél kifejtette, hogy mielőbb konkrét projekteket szeretnének indítani, amelyekre a megújuló energetikai fejlesztésekhez, illetve a „zöld gazdasághoz” kapcsolódva a következő területeken látnak lehetőséget:

a.    A megújuló energetikai kutatások és képzések terén mielőbb célszerű a kontaktus felvétele és a két fél képviselőiből álló munkabizotság létrehozása a Károly Róbert Főiskola és a Minisztérium által megjelölt School of Science and Engineering intézmény között. Felelősök: Dr. Dinya László, Ibrahim Benrahmoune Idrissi.

b.    Konkretizálni kell a már elkezdődött, és az Energetikai Fejlesztési Ügynökség (SIE) részéről a Kiállításon a konferencia keretében (Dr. Dinya László előadásához kapcsolódva) is megerősített együttműködést az ECO-STANDARD szabvány közös továbbfejlesztésére a nap- és szélenergia terén, illetve gyakorlati alkalmazására a bioenergetika terén. Felelősök: Dr. Dinya László, Ahmed Baroudi (SIE).

c.    A Minisztérium létre kíván hozni a megújuló energetikai kutatások és szolgáltatások támogatására egy finanszírozási alapot, amelyről tájékoztató anyagot küld a magyar félnek a Nagykövetség útján. Felelős: Mohammed Yahya Zniber államtitkár.

d.    Komoly lehetőséget lát a marokkói fél a magyarok által (Károlyi László, Nagy Endre) bemutatott energiatakarékossági megoldások üzleti pilot-projektek keretében történő bevezetésében. Ehhez meg kell találni a megfelelő marokkói helyi partnereket. Felelősök: Károlyi László, Mohammed Hajroun urak.

e.    Jó ütemben halad a sefrou-i szennyvíz- és hulladékkezelési projektek előkészítése. Minden esély megvan arra, hogy amennyiben pilot-projektként eredményesen megvalósulnak, további hasonló projektek követhetik.  Felelősök: Dr. Kerepeszki István, sefrou-i partnerek.

f.    Az üzleti projektek megvalósítása érdekében célszerű megfelelő helyi ipari szereplőkkel marokkói-magyar közös vállalatok alapítása. Ugyancsak lépéseket kell tenni a marokkói termékek magyarországi importjának növelésére. Magyarország potenciálisan Marokkó közép-kelet-európai kereskedelmi bázisává válhat. Felelősök: a Tanács marokkói és magyar képviselői.

g.    A konkrét projektek kialakulását követően az érdekelt szereplőkből álló marokkói delegáció utazik Magyarországra néhány hónapon belül, amelynek tagjai célszerűen: kormányzati és felsőoktatási – kutatási szakértők, üzleti projektek képviselői. Felelősök: Minisztérium, Tanács.

3.    A magyar fél vállalta, hogy a tárgyalásról emlékeztetőt készít, és azt a Nagykövetségen keresztül a résztvevőknek eljuttatja. Felelős: Dr. Dinya László, Siham Cherradi.
BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates