Rabat, Budapest - egy lépéssel közelebb

DSC01633kicsiMagyarország, Budapest – Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala tanácstermében találkozott a Rabat város főpolgármestere, Fathallah Ooalalou vezette marokkói delegáció és a Balogh Sándor vezette Magyar-Marokkói Üzleti Tanács küldöttsége.

Nem használjuk ki az együttműködésben rejlő lehetőségeket, és ezen változtatni kell. A lehetőségek adottak, a két fél nyitott a kapcsolatépítésre, eljött a cselekvés ideje. Röviden így lehetne összegezni a megbeszélésen elhangzottakat. Ami a cselekvési programot illeti: A Marokkói-Magyar Üzleti Tanács feltérképezte azokat a területeket, amelyeken komoly előrelépést lehet elérni.

A felek egyetértettek abban, hogy különösen a település-rehabilitációs, a megújuló- és „zöldenergia", napenergia, szennyvíztisztítás, mezőgazdasági- és élelmiszeripari valamint oktatási programokban való együttműködés területén vannak lehetőségek a kapcsolatok fejlesztésére. Ösztönözni kell az üzletembereket és a potenciális befektetőket egymás országainak mélyebb megismerésére, a személyes kapcsolatok megerősítésére.

DSC01626medium

Marokkó Magyarország számára rendkívül fontos partner lehet, ha nyitni kíván Afrika szubszaharai országai felé, Marokkó pedig logisztikai központ építésével Budapestet használhatná bázisként Közép-Európában.Az intézményi és jogi háttér gyakorlatilag biztosított, egyrészt a bilaterális megállapodások, másrészt Marokkó EU-hoz fűződő kivételes státusza miatt.

DSC01627medium

Dr. Kiss Zoltán, a BKIK elnökhelyettese tájékoztatta a marokkói delegációt, hogy a BKIK és a Rabati Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltatási Kamara megkezdet az intézményi kapcsolatok kiépítését, amitől a tagvállalatok rendszeres tájékoztatását, konkrét üzleteket várnak.

DSC01630medium

A küldöttségek este díszvacsorán vettek részt a Marokkói Királyság nagykövete, Moulay Abbes Kadiri rezidenciáján.
BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates