Tizenhat év uralkodás : A haladás útján

mar20150814Őfelsége VI. Mohamed uralkodásának tizenhat éve során Marokkó számos struktúrális projektet valósított meg, amelynek koronája a Királyság alkotmányos berendezkedésének átalakítása...

Ha évente megvonjuk a mérleget, az Uralkodó világos útmutatást adott az ország emberi és szociális-gazdasági fejlesztésre. « Számomra nem a mérlegek és a számok a fontosak, hanem főleg, és azon túl is mindenek előtt az a közvetlen és minőségi összhatás, amelyet a megvalósított projektek gyakorolhattak az összes állampolgár életfeltételeinek javulására.

Ha természetes az, hogy az ember, életének minden szakaszában folyamatosan önmagába néz, ez a tudatvizsgálat inkább szükséges az Első Szolgálóddal szemben, akinek küldetése az, hogy őrködjön több mint 35 millió marokkói jólétén. » - hangsúlyozta az Uralkodó a nemzethez intézett szózatában trónra lépésének tizenötödik évfordulója alkalmából. Zöld Marokkó Terv, Az Ipari Felemelkedés Terve, Halászati Terv, Dél-Dél együttműködés, megújuló energia, politikai és intézményi korszerűsítés, diplomácia, emberi jogok...

ezek azok a legfontosabb területek, amelyeken Marokkó el akarja érni a fejlett országok színvonalát. Ez az év sok tekintetben igen gazdag volt eseményekben. Így például a nagyszámú királyi látogatás a testvéri afrikai országokban új lendületet adott a Királyság stratégiájának megválasztáshoz a Dél-Dél együtmműködés tekintetében, az alkotó és szolidáris partnerség keretében. Őfelsége VI. Mohamed király nagy lendületet adott a megújuló energiaforrások fejlesztésének is Marokkóban.

A nap- és szélenergia részesedésének a hazai elektromos energia termelésben 2020-ra el kell érnie a 42%-ot. Az a nemzeti kezdeményezés, amely az emberi erőforrások fejlesztésére (INDH) vonatkozik, abba a szakaszába érkezett, hogy valódi lendületet adjon az egyesületi és együttműködési lehetőségeknek, amellyel a szolidaritás csodálatos lelkesítő erejét keltette fel, s ez lehetővé tette a kedvezményzettek számára, hogy ne maradjanak a társadalom kirekesztettjei. Az alaouita trónra lépése óta Őfelsége VI. Mohamed király olyan fejlesztési politikába kezdett, amely a Királyság összes régiójára kiterjed. Az infrastruktúra fejlesztése az ország szociális-gazdasági fejlesztésének alapja.

«Mindenki tudja, hogy egyetlen állam sem léphet egyik lépcsőfokról a másikra rövid időn belül, hanem szükségszerűen fel kell használnia pozitív előnyeit, amelyeket történelme során felhalmozott.

Marokkó, ebben a témában valódi példát mutat. Az elmúlt tizenöt év folyamán sikerült a demokratizálódás útján haladni úgy, hogy megszilárdított egy integrált és tartós fejlesztési modellt, amelyben parancsoló módon struktúrális programokat kellett beindítania, amelyhez az emberi és tartós fejlődés elősegítésének akarata járult » - jelentette ki Őfelsége VI. Mohamed király a Király és Nép Forradalmának 61. évfordulója alkalmából a nemzethez intézett beszédében.

Más tekintetben Marokkó még mindig megkülönböztett helyzetben van a stabilitása miatt. Valóban, a Global Peace Index 2014-i jelentése, amit a tekintélyes Think Tank American Institute for Economics and Peace (IEP) készített, múlt decemberi következtetéseiben hangsúlyozta, hogy Marokkóban stabilitás és béke uralkodik egy olyan térség szomszédságában, ahol tömegmegmozdulások vannak és mindenütt bizonytalanság, csatlakozva ezzel az amerikai véleményalkotókhoz, akik éppen ezért magasztalják Őfelsége VI.Mohamed király tisztán látó vezetését és uralkodói szellemének kisugárzását.

Az IEP által felállított 22 rendkívül szigorú kritérium alapján a béke és a stabilitás tekintetében a Maghreb országok (Marokkó, Tunézia, Mauritánia, Lybia és Algéria) és az Észak-Afrikai országok (Marokkó, Tunézia, Mauritánia, Lybia és Egyiptom) élére sorolja a Királyságot. A « Global Terrorism Index »-ben az IEP kiemeli, hogy Marokkó minősítése nemcsak folyamatosan javul 2010 óta, de megállapítható, hogy a Királyság a térség országai között a legkevésbé van kitéve a terrorizmus fenyegetésének.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates