Marokkó: királyi körút fekete Afrikában

000asdaskdjasMarokkó, Rabat - VI.Mohamed király Szenegálba, Gabonba és Elefántcsontpartra látogat el. Hét év óta ez lesz az első útja Marokkó királyának fekete Afrikában. Pedig VI.Mohamed király-édesapjával ellentétben- nagy jelentőséget tulajdonít Afrikának.

II. Hasszán király inkább Európa és az arab világ irányában tájékozódott. Szenegál Marokkó régi stratégiai szövetségese fekete Afrikában, a közös kulturális örökség összeköti a két államot. VI.Mohamed dinasztiája eredetileg Marokkó déli részén uralkodott, a királyi család ma is ezt a részt tartja saját "fellegvárának". A királyi testőrséget ma is fekete gárdának nevezik Marokkóban, mert a régi időkben a helyi sötétebb bőrű testőrök védték a királyi családot. Szenegál mindig támogatta Marokkót abban a vitában, amely a Nyugat-Szahara ügyében évekig rontotta a viszonyt Algériával.
A marokkói uralkodó látogatásának nemcsak politikai jelentősége van, hiszen Marokkó a gazdaság terén is igyekszik befolyást szerezni fekete Afrikában. A marokkói telefontársaság például az egyik főrészvényes a nemzeti telefontársaságban, Gabonban. A marokkói bankok is igen aktívak fekete Afrikában, így abban a három országban is, melyet péntektől VI.Mohamed király felkeres: Szenegálban, Gabonban és Elefántcsontparton.

 

 

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates