Marokkói szemmel Magyarországról (3.rész) Debrecenbe (is) kéne menni…

000mfoto_1_1Magyarország, Debrecen - A Polgármesteri Hivatalban a delegációt dr. Papp László alpolgármester fogadta, aki jól sikerült, élvezetes bemutatón ismertette a város történetét: a reformációban játszott szerepét, az ország gazdasági, társadalmi, kulturális és sportéletében betöltött helyét és az elmúlt 14 év fejlődését.

Ezt követően ismertette a város rövid-, közép- és hosszú távú terveit, programjait. Különösen fontos szerepet kap a város életében,a már létező ipari parkban tevékenykedő gazdasági vállalkozásokon kívül anemzetközi repülőtér és az új, kb. 100 hektáros területen fekvő ipari park fejlesztése.

 

A híres debreceni Nagyerdő komplex fejlesztése is kiemelt jelentőséget kap. Fejlesztik a szabadtéri színpadot, pihenőparkot létesítenek, új élményparkot hoznak létre, és átalakítják a tórendszert. Ehhez kapcsolódik az új sportstadion, és a mögötte létesítendő korcsolyapálya építése is.

Az újságírók persze kérdeztek is, főleg az új stadionról, a vendéglátós biztosította őket, hogy az jelentősen hozzá fog járulni a város és a környező települések sportéletének fejlesztéséhez és a szurkolók is nagyon várják. A delegáció Komolay Szabolcs képviselő meghívására a Hotel Lycium különtermében ebédelt, ahol oldott hangulatú beszélgetés folyt a város kulturális életéről. Nagyon érdekelte a vendégeket az évenként megrendezett virágfesztivál, amelyre nagyon szívesen visszatérnének. Felvetődött annak a lehetősége, hogy az új debreceni labdarúgó akadémia együttműködési megállapodást hozzon létre valamelyik marokkói klubbal, vagy a Labdarúgó Szövetséggel.

Ezt követően a delegáció látogatást tett a debreceni nemzetközi repülőtéren, ahol Csukás Endre igazgató vezette körbe a vendégeket. A Xanga Csoport képviselője ismertette a repülőtér fejlesztésének, és a hozzá kapcsolódó 100 hektáros új, teljesen közművesített és minden szolgáltatási lehetőséggel rendelkező ipari park terveit. A 100 hektáros ipari parkból 60 hektáron már ipari tevékenység folyik, hátra van a 40 hektáros terület hasznosítása. Az itt tevékenykedő vállalatok jelentős adófizetők, hozzájárulnak a város fejlesztéséhez.

Ezt követően a nemzetközi hírű Debreceni Egyetem rektora, Dr. Fábián István fogadta a delegációt. Egy rövid, de rendkívül színvonalas filmbemutató után a rektor úr ismertette az Egyetem életét, a tanszékeket és a külföldi hallgatók fogadásának lehetőségét. Ez a téma különösen érdekelte a marokkói újságírókat és részletes tájékoztatót kértek. Ezt a nemzetközi Oktatási Központban Dr. Lontay Beátától kapták meg. Blanár Denissza, a Tudományegyetemi Karok külügyi központjának vezetője a delegációt a Kassai úti Campusra kísérte, ahol a szuperszámítógép felelős vezetője ismertette a magyar Egyetemek közötti rendszer közös csatlakozását az európai és világhálózathoz.

A rendkívül zsúfolt szakmai és kulturális program után a delegáció a Dégenfeld Kastélyszállóban szállt meg. És ezzel még nem volt vége!

Másnap a delegáció a Turizmus Zrt. szervezésében Sárospatakra utazott, ahol Lengyel Zoltán idegenvezető segítségével szakszerű tájékoztatást kaptak a sárospataki Vár és Kastélymúzeum történetéről, a leghíresebb birtokosokról (Perényi, Dobó, Lórántffy és Rákóczi-családok) és szerepükről a Tokaj-vidék életében. A delegáció meglátogatta a várat és ezt követően a Múzeumot. A Múzeumban kiállított tárgyak történelmi, kultúrtörténeti és művészeti értéke felbecsülhetetlen, amit az erre igen érzékeny delegáció tagjai rendkívül nagyra értékeltek. A küldöttség Tarcalban a Gusteau-étteremben ebédelt. Az étterem gasztronómiai értékeit igen nagyra tartották, és a menü összeállításához gratuláltak.

000mfoto 1 1

000mfoto 1 2

000mfoto 1 3

000mfoto 1 4

000mfoto 1 5

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates