Magyarországgal ismerkednek a marokkói újságírók

000m0Magyarország, Budapest - Balogh Sándor, a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács elnöke meghívására, a rabati Magyar Nagykövetség és a BKIK Maghreb Szakmai Osztály aktív közreműködésével, Younes Foudil vezetésével marokkói újságíró delegáció érkezett Budapestre. A cél az, hogy jobban megismerjenek minket és a magyar gazdasági lehetőségeket.

A delegáció egyenesen a Külügyminisztériumba ment, ahol Takács Szabolcs Globális Ügyekért felelős helyettes államtitkár várta az újságírókat.

marrokkofoto 1 2

Átfogó tájékoztatást adott a magyar kormány külpolitikájáról, a hagyományos partnereinkkel meglévő kapcsolatokról, azok fejlesztési lehetőségeiről. Részletesen ismertette a "nyitás" indokait, a legfőbb területeket, kiemelve az Európai Unió Mediterrán politikájának jelentőségét, és azon belül hazánk szerepét. Magyarország igen fontosnak tartja, hogy az "arab tavasz" következtében kialakult helyzetben fejlessze és elmélyítse a politikai, gazdasági, kereskedelmi, kulturális kapcsolatokat a térség országaival.

marrokkofoto 1 1

Este a Makadam klubban sajtóvacsorán vett részt a delegáció. Balogh Sándor MMÜT elnök rövid megnyitó beszédében üdvözölte a vendégeket, és reményét fejezte ki, hogy a sokszínű szakmai és kulturális program megfelelő lehetőséget nyújt a marokkói újságíróknak hazánk megismerésére, a tárgyilagos tájékoztatásra.

makadam BS koszonto Bethlen fordit

Ezt követően Pap László volt rabati nagykövet értékelte a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács 2010decemberi megalakítása óta eltelt időszakot. Emlékeztetett arra, hogy a Rabatban és Budapesten megindított közös munka eredményeként MMÜT és üzleti delegáció járt Marokkóban, tárgyalt kormányzati vezetőkkel és üzletemberekkel, vett részt kiállításokon és egyéb rendezvényeken. Együttműködési megállapodások születtek, amelyeket tartalommal kell megtölteni, és néhány területen el is indultak erre vonatkozó tárgyalások. Ezt kell folytatni, hogy konkrét üzletek jöhessenek létre.

makadam dinner Pap Laszlo

 

A marokkói delegáció doyenje, Jamal Eddine Herradi, a L'Économiste gazdasági újságírója rövid beszédében megköszönte a meghívást, abban bízva, hogy a látogatásról szóló cikkek segítenek abban, hogy a marokkói emberek és üzleti körök jobban megismerjék Magyarországot. A küldöttség gazdag programjában szerepel egyebek között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Maghreb Szakmai Osztálya által szervezett találkozó, valamint látogatás a TriGránit központjában és a Budapest Arénában. A Művészetek Palotájában Káel Csaba, az intézmény vezetője fogadta a delegációt.

 

 

 

 

müpa marokkoi ujsagirok

 

 

 

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates