Tovább csökken a gyermekhalandóság Marokkóban

Aicha20Echa20Channa20KidsMarokkó, Rabat – jelentősen javultak a gyermekhalálozási mutatók Marokkóban az évezred első évtizedében. Ennek magyarázata a javuló ellátásban és a gyermekvállalás visszaesésében van.

Az ezredfordulón még minden ezer 0-5 éves korú gyerek közül 47-en haltak meg, de az évtized végére ez a szám ezer gyerekenként 36-ra esett vissza. A szembetűnő javulást elsősorban vidéken, a falusi kö9nyezetben mérték, itt 39 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság, míg a városiak körében a javulás 18 százalékos volt. Az eredményeket a javuló egészségügyi ellátással, elsősorban a koraszülöttek jobb ellátásával, a gyerekvállalási kedv visszaesésével magyarázzák. A 2000-es évek elején még átlagosan 2,5 gyermeket vállalt egy nő, az évtized végén átlagosan már csak 2,2-et. Emellett tovább terjedtek a fogamzásgátló módszerek is.

 

A népesedési világnapon közzétett marokkói országjelentés ugyanakkor beszámol arról is, hogy a HIV fertőzöttek, AIDS betegek aránya, ha kis mértékben is, de növekedett 0.09 százalékról 0,14 százalékra.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates