Marokkó betiltotta az egész testet elfedő nikábot

A belügyminisztérium Rabatban megerősítette a hírt, melyet hivatalosan sehol sem jelentettek be.

Az egész testet elfedő nikáb Marokkóban egyáltalán nem megszokott viselet. Falun teljesen ismeretlen. A városokban is csak a szalafista családok nőtagjai hordják. Szaúd-Arábiában elterjedt ez a viselet, mely nem egyeztethető össze azzal a mérsékelt iszlámmal, melyet Marokkó követ. Marokkó királya a próféta leszármazottjának tekinti magát és igyekszik országát megóvni a vallási fanatizmustól.

A vallásos vakbuzgóság mégiscsak terjedőben van a nagyobb városokban. Voltak már terrorakciók is. Előfordult, hogy a dzsihádharcosok a nikábot használták fel arra, hogy elrejtőzzenek a hatóságok elől. Ezért utasította a belügyminisztérium a helyi pasákat (így hívják a tartományi vezetőket), hogy akadályozzák meg a nikáb készítését és árusítását. A már elkészített nikábokat, illetve a ruhák nyersanyagát az állam elkobozza.

A szalafista szélsőségesek természetesen háborognak. A közösségi oldalakon lázítanak a tilalom ellen. A feleségem is nikábot visel, az ő jogait korlátozzák ezzel a döntéssel! Bezzeg a miniszoknyát sose tiltották be Marokkóban! – háborog egy szalafista, aki képviselőjelölt próbált lenni Marrákesben, de a hatóságok eltiltották, mondván: szélsőséges nézetei nem felelnek meg Marokkó értékrendjének.

http://www.globoport.hu/181122/marokko-betiltotta-az-egesz-testet-elfedo-nikabot/

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates