Magyarok is felülhetnek Afrika leggyorsabb vonatára

Szuper expressz, óriás naperőmű, autópályák – Marokkó egyre inkább modern ország képét mutatja. És ebben a gyors modernizációban akár a magyar vállalkozásoknak is meg lehet a maguk szerepe.

Nagy bejelentést tett Rabia Khlie, a marokkói vasúti felügyelet vezetője – miután 80 százalékban már elkészült a Tangert és Kentrát összekötő vasúti pálya alapépítménye és műtárgyai (híd, alagút, stb.), megkezdik magát a pályaépítést. Napi egy kilométer vasúti pályát képesek felépíteni a marokkói munkások, de mivel két vágányon halad majd a forgalom, a teljes pálya napi 500 méterrel lesz hosszabb. Az első szerelvények ily módon – a terveknek megfelelően – jövő év második felében haladhatnak majd végig a pályán.

Tanger Marokkó északi, Európára nyíló kapuja, Kentra pedig fontos vasúti csomópont, ahonnan akár az ország belső területei, akár a tengerparti nagyvárosok is elérhetőek. A vasútépítés pedig jó ütemben halad tovább – 2030-ra 1500 kilométeres nagy sebességű hálózat megépítését tervezik. Ezzel az észak-afrikai királyság egyértelműen a kontinens vasúti nagyhatalma lesz. Eddig ugyanis egyetlen afrikai ország sem épített nagy sebességű vasutat, a marokkói szuper expresszek viszont, francia technológia felhasználásával, elérhetik majd az óránkénti 320 kilométeres sebességet is.

Ez pedig csak egy az ország ambiciózus infrastrukturális projektjei közül – mondja Steier József, a Magyar kereskedelmi és Kulturális Központ Marokkó-szakértője. A királyság, mivel az arab tavasz hullámai megkímélték az országot, az utóbbi években képes volt nem csak jelentős gazdasági növekedésre, de komoly modernizációs programokba is fogott. Ezen belül pedig igen jelentősek azok az infrastrukturális területek, amelyeken bőven van lehetőségük a magyar vállalkozóknak.

Stieier József szerint az egyik legfontosabb ilyen terület – a vasút mellett – az energetika lehet. Marokkó ugyanis 35 milliós ország, energetikai kapacitása azonban körülbelül Magyarországgal egyezik meg – így komoly fejlesztésekre szorul. Látja ezt a kormány is. Ambiciózus terveit jelzi, hogy nemrég a királyságban nyitották meg a világ legnagyobb naperőművét, és ezt számos hasonló, zöld energiával üzemelő erőmű építése fogja majd követni. Ha komolyan vennénk a napenergiát Marokkó bőven el tudná látni nem csak saját magát, de egész Európát is olcsó, tiszta energiával – teszi hozzá Steier.

Abdelkarim Amara energiaügyi miniszter pedig azt húzta alá minap egy nyilatkozatában, hogy az ország nagyon is nyitott arra, hogy mindenféle európai technológiát illetve menedzsment-tapasztalatot átvegyen. A magyar üzletemberek, cégek a legközelebb május végén – június elején mutathatják meg magukat a királyság egyre növekvő piacán, és találhatnak ott partnereket a HTCC segítségével. Az öt napos program első felében Marokkó legnagyobb városában Casablancában vesznek részt majd üzleti és kulturális programokon a magyar üzletemberek, később elutaznak a Dél kapujába, Dakhlába, ahol a helyi agrárkamara által szervezett kiállításon folytathatják a helyi kapcsolatok építését.

http://www.globoport.hu/158352/magyarok-is-felulhetnek-afrika-leggyorsabb-vonatara/

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates