Marokkó ismét hivatalosan is Afrika része akar lenni

Az észak-afrikai királyság 32 év után hivatalosan is jelezte csatalakozási szándékát az Afrikai Unióhoz.

Üzenet formájában értesítette VI. Mohammed marokkói király az Afrikai Uniót, hogy országa ismét teljes jogú tagja szeretne lenni a szervezetnek.

Az észak-afrikai arab ország 1984-ben lépett ki, miután az Afrikai Unió nem volt hajlandó elfogadni Nyugat-Szaharát Marokkó részeként. A nyugat-szaharai kérdés máig napirendi pontnak számít Afrikában és az ENSZ-ben, hosszú évtizedek után a terület hovatartozása továbbra is vitatott. Marokkó a magáénak tekinti a területet, amely annak idején spanyol gyarmatként nyerte el a függetlenségét. A marokkóiak hivatalos álláspontja szerint Nyugat-Szahara mindig is az ország része, déli tartománya volt. Az Afrikai Unió és az ENSZ viszont továbbra is azt szeretné, hogy népszavazás útján rendeződjön Nyugat-Szahara sorsa, a referendum lebonyolítására hosszú évtizedek óta várnak.

Mindenesetre komoly meglepetésnek számít a marokkóiak mostani bejelentése. Csatlakozási szándékuk hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a rabati vezetés szeretné megszilárdítani diplomáciai kapcsolatait a szervezettel és a kontinens országaival. Erre pedig azért van hatalmas szüksége, mert Marokkó valamelyest elszigetelte magát a kontinens ügyeitől. Ráadásul ez az egyetlen afrikai ország, amely nem tagja az Afrikai Uniónak.

http://www.globoport.hu/167610/marokko-ismet-hivatalosan-is-afrika-resze-akar-lenni/

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates